De Praktijk van…Roy de Olde

In de laatste nieuwsbrief van VKBN (Vereniging KwaliteitsBorging Nederland) in de rubriek 'De Praktijk van ...' komt onze unitmanager Roy de Olde aan het woord over de Wkb. Lees hieronder het intervieuw.

Kun je iets vertellen over oculus?

“Oculus adviseert en begeleidt organisaties op het gebied van kwaliteitsborging, al bijna 30 jaar. Wij helpen bij de inrichting en uitvoering van risico-gestuurde kwaliteitsborging. Al voor de totstandkoming van de Wkb zijn wij als kwaliteitsborger actief bij geïntegreerde contracten zoals Design & Build. Later bij de pilotprojecten Wkb, met name vanuit grotere seriematige woningbouw. Onze opdrachtgevers zijn woningcorporaties, aannemers, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en garantieverstrekkers door het hele land.”

Samen met SWK en Nieman Kwaliteitsborging zijn wij betrokken geweest bij de ontwikkeling van het instrument VKB. Voor dit instrument, het enige waarmee wij werken als kwaliteitsborger, hebben we al geruime tijd een licentie.

De Wkb is dit jaar ingegaan. Jullie hebben al geoefend in projecten in de aanloop naar 1 januari 2024. Wat is je opgevallen bij de uitvoering van die proefprojecten?

“In zo’n 10 jaar tijd hebben wij een paar honderd projecten uitgevoerd conform de Wkb. Wij werken met grote en middelgrote aannemers die het instrument VKB gebruiken. Wat ons in die jaren opviel, is dat het stelsel van kwaliteitsborging structureel tot verbetering heeft geleid. Aannemers waarmee wij werken hebben hun kwaliteitssystemen op orde. We zien ook de voordelen van seriematige woningbouw, conceptueel denken en conceptueel bouwen onder de Wkb. Wat ons echter heeft verbaasd is de zeer wisselende betrokkenheid van gemeenten.”

Hoe kijk jij aan tegen de gefaseerde invoering van de Wkb?

“Wat mij betreft volstrekt onnodig! Beetje een maatregel voor de bühne. Wij doen veel renovaties en verbouwingen. Op veel van deze activiteiten is Wkb niet van toepassing. Pas als je de constructie of de indeling van brandcompartimenten wijzigt, krijg je te maken met de regelgeving van de Wkb. Ook als het gaat over brandveiligheid van gevelisolatie. Slechts een klein onderdeel van verbouwingen is daardoor Wkb-plichtig.” 

Waar liggen voor jullie op dit moment de kansen als kwaliteitsborger en waar zie je knelpunten?

“Het werken met VKB vraagt een lage inzet van de kwaliteitsborger, daardoor kunnen we relatief grote seriematige projecten aan van zo’n 30 tot 40 woningen. Dat biedt ons kansen om op een gezonde manier te groeien. Daarnaast hebben we vanaf het begin knelpunten over het handhavingsbeleid gesignaleerd. Deze hebben we ook voorgelegd onder andere aan het ministerie. Hoe ga je om met casco-opties, gefaseerd opleveren en kleine afwijkingen tijdens de bouw? Het handhavingsbeleid van gemeenten is niet landelijk geregeld, maar verschilt per gemeente. Je krijgt dus een willekeur in het wel/niet goedkeuren voor ingebruikname. Nu al zie je dat bepaalde bouwers om die reden overwegen om geheel af te zien van casco-opties.” Welke tips zou jij de partijen in de bouwkolom mee willen geven? “Voor aannemers, die vaak de keuze maken voor een bepaald instrument; oriënteer je op de instrumenten die het beste bij je werkproces passen. Ga vervolgens met een paar kwaliteitsborgers om tafel. Begin laagdrempelig te oefenen binnen je eigen organisatie, wissel bijvoorbeeld onderling informatie uit zoals foto’s en bepaal samen of dit eenduidig is en voldoet als bewijslast.” 

Bron: www.vkbn.nl

Kwaliteitsborging en combinatie van gevolgklassen

Wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een woonhuis en een winkel?

Bereikbaarheid tijdens de vakantieperiode

De kantoren van oculus blijven geopend tijdens de vakantieweken.

Raamovereenkomst Nijhuis Bouw

Rijssen

Tekenmoment bij de raamovereenkomst voor Wkb projecten.